Vi skal selv søge løsningerne og tænke nyt i landbrugets grønne omstilling
Udgivet d. 04-10-2024 | Sabrina BrohusMogens Hjort Jensen mener, at den bedste måde at bidrage til den grønne omstilling er ved konstant at udvikle landbruget i fællesskab med hinanden og andre. Derfor melder han sig som kandidat til Forretningsudvalget i Landbrug & Fødevarer, når der til november er valg ved Delegeretmøde.
Mælkeproducent Mogens Hjort Jensen fra Grenaa har meldt sig som kandidat til Forretningsudvalget i Landbrug & Fødevarer, når der den 6. og 7. november er Delegeretmøde i Herning. Han mener, at løsninger til den grønne omstilling skal findes i fælles samarbejde. Særligt mælkeproduktionen står over for tilpasninger i det politiske ønske om en grøn omstilling af landbruget. Derfor bør netop mælkeproduktionen være stærkt repræsenteret i Forretningsudvalget.
”Mælkeproducenterne ligger ofte de steder, hvor det er godt at dyrke græs og majs, områder som også tænkes ind i forbindelse med udtagelse af lavbundsjorde og skovrejsning. De områder bliver derfor hårdt ramt. De arealer blev oprindeligt dyrket op med statens velsignelse, fordi vi ønskede at brødføde os selv som nation. Nu ønsker samfundet mere natur og skov – det er helt fair, men vi skal arbejde for, at landmændene bliver behandlet så retfærdigt som muligt i den proces”, mener Mogens Hjort Jensen.
De sidste mange år har Mogens Hjort Jensen som mælkeproducent udarbejdet Arla Klima-Tjek. Han mener, at mælkeproducenterne allerede har års erfaring i de klima-tiltag som en del af den grønne omstilling, fordi de har reduceret deres klimabelastning betragteligt med nytænkning, gode råd og vejledning – altså, uden tvang.
”Jeg tror, at vi kan nå i mål ad frivillighedens vej. Vi har en god ide om, hvad der virker, men det øvrige samfund skal have tålmodighed. Landbruget har gang i meget forskning - også indenfor metan-dæmpende midler, men de ting tager tid. Godkendelserne tager tid. Landbruget skal ikke straffes på manglende løsninger, som er under udvikling. Danske landbrug er garant for kvalitetsfødevarer. Det skal vi naturligvis ikke sætte over styr, men i stedet fastholde”.
Landbruget skal udvikles i et godt samarbejde
Mogens Hjort Jensen bor på Djursland, som er omgivet af vand på tre sider. Vand, som i stigende grad påvirker landbrugsdriften. Det gælder både for lidt vand og for meget vand, men også landbrugets påvirkning af vandet i undergrunden og i havet.
”Vi skal gå efter, at vi i fremtiden har mulighed for at dræne de jorde, som er for våde, og vande de marker som er for tørre, så vi kan dyrke dem effektivt uden negativ påvirkning af vandmiljøet”, forklarer Mogens Hjort Jensen, som desuden mener, at der fremadrettet skal lægges vægt på samlede tiltag og løsninger, som kan gavne på flere parametre.
”Det vil sige, at bliver der udtaget til skov, så skal der også følge noget for biodiversitet og drikkevandsbeskyttelse – på den måde får vi alle mest muligt for pengene”.
Der er ingen tvivl om, at dansk landbrug står overfor en stor opgave, som indebærer store arealomlægninger af hensyn til udledning af kvælstof, CO2-udledning, drikkevandsbeskyttelse og biodiversitet. Mogens Hjort Jensen fastholder, at der naturligvis forsat skal være en stærk og rentabel landbrugsproduktion i Danmark på den anden side af arealomlægninger og CO2-afgifter.
”Jeg mener, at den bedste måde at løse udfordringer på er ved konstant at udvikle os i fælles samarbejde med hinanden og det omgivende samfund. Vi skal fortsætte med at udvikle os. Vi skal selv søge løsningerne og tænke nyt i stedet for at vente på, at andre sætter dagsordenen for os. Vi skal derhen, hvor samfundet i stedet for at tale om landmænd, taler med landmænd”.
Blå Bog:
Mogens Hjort Jensen er barnefødt på Bakkegården i Grenaa. I 1994 indgår Mogens et I/S med sin far, som løber frem til 2009, hvor han overtager landbruget som eneejer. I dag tæller ejendommen 530 køer og 450 ha planteavl, hvor det meste af avlen er til køerne.
I marts 2023 påbegynder Mogens et generationsskifte ved at indgå i et produktionsselskab, der i første omgang står for mælkeproduktionen. Dette samarbejde frigiver tid for Mogens, som han gerne vil bruge på landbrugspolitik til gavn for landbruget.
Mogens Hjort Jensen er formand for Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening bestyrelse, og formandskabet giver ham en plads i Kvægpolitisk Forum. Derudover er Mogens Hjort Jensen formand for Leverandørforening Djurs Biogas, som i flere år har arbejdet for at få et nyt fælles biogasanlæg til Djursland. Mogens Hjort Jensen er også med i Arlas Kredsråd.