”Vi bliver kontrolleret helt ned til det sidste kg kvælstof”
Udgivet d. 24-10-2024 | Sabrina Brohus”Vi knokler hver eneste dag med systemer og regler, og vi oplever at blive kontrolleret helt til det sidste kg kvælstof”, lyder det fra Carsten Kløcher, chef for planteavl i Djursland Landboforening, som ikke kan genkende billedet af den manglende kontrol af landbrugets udledning af kvælstof.
I denne uge har statsrevisorerne kritiseret Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets udledning af kvælstof fra gødning. Statsrevisorerne konkluderer, at den mangelfulde kontrol kan betyde, at den opgjorte reduktion af kvælstof er overvurderet.
”Det er på ingen måde, det vi oplever som planteavlskonsulenter. Vi knokler hver eneste dag med systemer og regler, og vi oplever, at vi bliver kontrolleret helt ned til det sidste kg kvælstof”, forklarer Carsten Kløcher, som er chef for planteavl i Djursland Landboforening.
Carsten Kløcher stiller sig undrende overfor, at statsrevisorerne påpeger, at der ikke er kontrol med den mængde gødning, som landmanden tildeler sine arealer. Han og kollegaerne på planteavlskontoret på Djursland sidder hver dag med Landbrugsstyrelsens Tast-Selv systemer, som netop udregner den enkelte landmands kvælstofkvote. Kvoten bliver udregnet blandt andet ud fra alt efter, hvilke afgrøder landmanden har, hvilken jordtype der er tale om, om der bliver vandet på arealerne, og hvilke afgrøder der var på marken sidste år. Det er altså styrelsens eget system, der udregner landmandens kvælstofkvote. De tal skal stemme overens i det Gødningsregnskab, som selv samme konsulent laver i styrelsens systemer, når året er omme. Den gødning, som landmanden må købe, bliver ligeledes dokumenteret og kontrolleret, og landmanden kan enten forvente kontrolbesøg på ejendommen eller administrativ kontrol.
”Jeg kan ikke se, hvordan man kan snyde i de systemer. De mener også, at man kan snyde med afgrøderne. Landmændene er underlagt satellitkontrol mange gange om året. Derudover har de også fysiske kontrolbesøg. Vi undrer os virkelig over, at der bliver sagt, at der ikke er styr på noget, og at der ingen regler er. Vi oplever ikke andet end kontrol og regler, og det er i så stort omfang, at det nærmest tager arbejdsglæden fra os”.
Statsrevisorerne mener heller ikke, at Fødevareministeriet har fulgt ordentligt op på de frivillige indsatser, som landmanden har lavet. Her retter de kritik mod mangelfuld efterafgrødekontrol. De mener, at halvdelen af de kontrollerede landmænd ikke planter efterafgrøder i det omfang, der er aftalt.
”Her bliver jeg for alvor gal. Jeg har flere sager liggende på mit bord, hvor landmændene har haft fysisk besøg, og de har mellem 0,1-1 hektar, hvor de ikke har opfyldt efterafgrødekravene, fordi afgrøderne enten står under vand eller er blevet spist af snegle. Der er tale om landmænd, som har op mod 100 ha efterafgrøder. Man kan ikke oversætte en så forsvindende lille mængde, der er fundet i disse kontroller, og dermed sige, at den er helt gal i dansk landbrug, og at landmændene snyder. Den kritik, som landbruget og kontrolmyndigheden får lige nu, er forfejlet, og nogen må have mistet deres virkelighedssans”.
Carsten Kløcher, chef for Planteavl, Djursland Landboforening
Foto: Djursland Landboforening.