Man skal (virkelig) yde, før man kan nyde
Udgivet d. 08-10-2024 | Sabrina BrohusDer går 2 kg æbler til 1 liter friskpresset æblemost. Eleverne fra Rønde Skole begynde at tælle antal kilo æbler, som skulle igennem maskineriet, hvis både de selv og underviserne skulle have nogle gyldne dråber med hjem. De talte op til 50 kg – mindst – men så havde de også taget højde for smagsprøver og eventuelt spild.
”De smager altså virkelig godt”, lød det fra knægtene ved ”snitte-bordet”, hvis kinder var fyldt ud med de sprøde æbler. ”Snitte-bordet” var dagens 2. station. Den første station var ude i æbleplantagen. Her havde et hold været ude med Christian Thomsen, formand for Deltidsudvalget i Djursland Landboforening, som lærte eleverne, hvordan de nøjsomt skulle plukke æblerne og ikke bare rive dem af. På den måde kunne de undgå at få den fine kvist med. På den 3. station blev de snittede æbler kværnet og på endestationen kom æblerne (omsider) i presseren. Her flød den fine saft i en lind strøm hele formiddagen.
6. klassen fra Rønde Skole gik til æble-opgaven med krum hals. Da det endelig blev Silje Hedegaard Horn og Nete Christensens tur ved mostemaskinen, var de blevet enige om, at de havde fundet ud af, at æbler smagte virkelig godt, der fandtes rigtig mange sorter, det var sjovt at presse dem, men de havde besluttet, at juicen drak de selv – ingen smagsprøver til forældrene.
”Narj, det skal de arbejde for – ligesom os. Man skal yde, før man kan nyde”, lød det grinende.
Klassen fra Rønde Skole var inviteret på besøg hos Christian Thomsen som et led i landboforeningens projekt, hvor flere skoler på Djursland bruger landmandens arealer som udendørs klasselokale. Landboforeningen har søgt penge af Friluftsrådet og Udlodningsmidler til Friluftsliv til projektet, og nogle af pengene er blandt andet blevet brugt på det transportable æblemosteri, som er blevet brugt denne dag.
Alle eleverne fik juice med hjem i deres medbragte dunk, og så var der naturligvis også noget til underviserne, som har planlagt et forløb tilbage på skolen, hvor eleverne skal lære om gæringsproces, og hvordan man laver æblecider.
.
.