Kommunen har spildt en masse gode menneskers tid og ressourcer
Udgivet d. 06-03-2024 | Sabrina BrohusHans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening, understregede i går til foreningens årlige generalforsamling, at han finder det uforståeligt, at Syddjurs Kommune nedstemmer de mulige placeringer af et biogasanlæg, som de selv har peget på, og selv har sendt i offentlig høring, for at udsætte projektet – igen.
Hans Gæmelke takkede tirsdag aften for 20’ende gang ja til at fortsætte som formand for Djursland Landboforening til den årlige generalforsamling i Auning, hvor 230 deltagere lyttede til hans beretning.
Formanden rettede i år et særligt fokus mod den uro, landmændene oplever lige nu omkring den indsats, som erhvervet skal bidrage med i forhold til klimaet og landbrugets næringsstofbalance.
Som han nævnte, så er noget af det, der virkelig batter i forhold til reduktion af landbrugets udledning af CO2, udtagning af lavbundsjorde. Formanden fortalte i sin beretning, at der på Djursland er flere områder, der kan være egnede til at udgå af landbrugsproduktionen, uden at det forringer landbrugsøkonomien, og at flere landmænd allerede har vist interesse for at bidrage til denne proces.
”Jeg vil gerne opfordre til, at de landmænd, der har jordtyper, hvor dyrkningsværdien og ikke mindst dyrkningssikkerheden er usikker, seriøst overvejer denne mulighed”, lød det fra Hans Gæmelke.
Et andet effektivt virkemiddel, som spiller en helt afgørende rolle for den grønne omstilling i landbruget, er et biogasanlæg. Syddjurs Kommune, som for længe siden har indgået en klimapartsaftale med landbruget, havde stillet landmændene på Djursland i udsigt at arbejde for et biogasanlæg som en del af den grønne omstilling. I sidste uge blev den plan endnu engang udsat.
”Det er beklageligt, at Syddjurs Kommune ikke havde nok politisk muskelkraft til at indfri den klimapartnerskabsaftale, som kommunen selv har ønsket at etablere med landbruget. Alene det forhold, at Syddjurs Kommune nedstemmer de mulige placeringer af et biogasanlæg, som de selv har peget på, og selv har sendt i offentlig høring, er helt uforståeligt og meget lidt kønt. Syddjurs Kommune har efter min mening i denne sag spildt en masse gode menneskers tid og ressourcer”.
Vandområdeplan III er et område, som har et særligt fokus for landmændene på Djursland – og også i formandens beretning denne aften. Miljøstyrelsen har fundet Djursland som et særligt indsatsområde. Og selvom landboforeningen har påpeget overfor Miljøministeren, at den nye Vandområdeplan III går længere end EU’s vandrammedirektiv, og dermed rent faktisk er EU–stridig, så er det eneste svar fra miljøministeren, at Vandmiljøplan III skal genbesøges, og indtil da må landmændene leve med de nye skærpede regler.
”Til trods for 30 til 40 års reguleringer, og vandplanlægninger med ensidig fokus på reduktion af kvælstof og fosfor, er havmiljøet tilsyneladende ikke blevet bedre. Patienten er stadig syg – og alligevel anvendes den samme medicin”.
Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, sluttede aftenen af med et interessant indlæg om det arbejde, der foregår på Axelborg omkring landbrugets klima- og miljøindsats.
Fakta: Det demokratiske valg
Hans Gæmelke blev genvalgt som formand, og de tre fritvalgte bestyrelsesmedlemmer Esben Øvle Kristensen, Jørgen Ivar Mikkelsen og Hanne Line Revsbech blev også alle genvalgt. Martin Vetter og Birthe Koch blev valgt som fritvalgte til Udvalget for Åbent Landbrug Djursland, og Ernst & Young blev genvalgt som revisor.