Deltidsudvalgets årsmøde bød både på et farvel og et velkommen til
Udgivet d. 20-01-2025 | Sabrina BrohusI sidste uge startede Deltidsudvalget i Djursland Landboforening rækken af landboforeningens årsmøder med imponerende 45 tilmeldte. Formand Christian Thomsen aflagde sin udvalgsberetning foran forsamlingen, hvor han fortalte om udvalgets mange arrangementer i 2024, så de mange nye ansigter i salen kunne få et indblik i, hvad udvalget arbejder for.
”Deltidssegmentet fylder måske ikke så meget i det store billede, men her i udvalget arbejder vi på at påvirke de forskellige instanser, som har betydning for os. Det gælder både lokalt, regionalt og på landsplan”, lød det fra Christian Thomsen.
Aftenen bød på et farvel til Niels Jørgen Josiassen, som efter mange år i landboforeningens deltidsudvalg, valgte ikke at genopstille til udvalget.
”Det har været en fornøjelse at have dig med – tak for alle årene, hvor du har været vores faglige hjørnepæl i vores udvalg. Når vi har haft for store bevægelser eller flyvske tanker, så har du hevet os alle ned og fået det landbrugsfaglige ind i debatten”, lød ordene til Niels Jørgen fra Christian Thomsen.
Niels Jørgen Josiassens farvel betød samtidig et velkommen til Evert, som nu er udvalgets nyeste medlem. Evert Janssen er folkeskolelærer og har en ejendom på 6 hektar i Allingåbro, hvor han sammen med sin hustru har afgrøder og grøntsager, poder frugttræer og har skæreblomster.
Aftenens faglige indlæg stod Janne Aalborg Nielsen for. Hun er chefkonsulent - Jord Dyrkningssystemer – hos Seges Innovation. Hun fortalte om, hvad regenerativt landbrug er, og hvad der skal til for at kalde sig regenerativ landmand. Regenerativt landbrug kaldte Janne Aalborg Nielsen for en ny bevægelse – en ny mulighed for planteavlerne, og et dyrkningssystem, som endnu ikke har en klar definition. Hovedpointen i dyrkningssystemet er, at jorden skal bygges op, så den efterlades bedre end, da man fik den. Det mindset, som man skal have med sig er, at man skal tænke i årsager og ikke i symptombehandling, og så er nøgleordet diversitet. Det betyder, at man skal tænke meget mere i sædskifte, sammendyrkning af forskellige arter, holde jorden dækket og sørge for levende rødder året rundt. Holde husdyr og bruge dem i og sammen med afgrøderne og minimer sprøjtning for at nævne et par af tiltagene.
Jens Arne Sørensen, som er planteavler på Djursland, bor på sit fødehjem og har i flere år drevet sine 150 ha som et regenerativt landbrug. Han afsluttede aftenen med at fortælle om sine erfaringer og tiltag.